BOOKING


 

La cuina de Tossa: El Cim i Tomba, Mandonguilles de Calamar, Mar i Muntanya, Sipia amb pèssols, Brandada de Bacallà…

 

Cim-i-Tomba de Bastina

Cim-i-Tomba de Bastina

La cuina de Tossa.

Un del punts forts de la nostre vila és la llarga tradició culinària. Quasi sempre les receptes de cuina només passen de generació en generació. Les Mandonguilles amb calamars farcits, el Cimitomba, el Mar i Muntanya, l’Estofat de Bastina, La sípia amb pèssols, la Brandada, etc. Són els plats més preuats de la cuina tossenca i s’han universalitzat.

El Cim i tomba:

A la cuina de Tossa el més reconegut de tots, no per ser el millor ni molt menys (això va a gustos i segons receptes), és el Cimitomba. Té orígen a les antigues barques dels pescadors: Els pescadors sortien “en mar” i no tornaven fins tard. Aleshores portaven a bord una cassola, un fogonet, aigua, una ceba, unes patates, alls i oli d’oliva. A l’hora de dinar tallaven les patates a rodantxes. Hi posaven la ceba. Uns grans d’all. Tot ben xafat i ho posaven a bullir. Mentrestant s’aprofitaven els peixos que no es podien vendre que treien de la xarxa, els netejaven, i els afegien a la cassola. Un cop estava tot cuit es feia un all i oli i es reduïa amb el suc , ja era llest per menjar.

Productes de proximitat.

Actualment a Tossa hi han unes jornades gastonòmiques on fan un homenatge a la cuina del bacallà, dels fideus a la caçola i al cim i tomba. Durant uns dies es promociona uns restaurants (que hi vulguin participar). El plat principal es basa en el tema que es proposa, Bacallà, fideus o cim i tomba.

Amanita del César o Ou de Reig

Amanita del César o Ou de Reig

La cuina tradicional Catalana també és tractada especialment per aquests restaurants de la vila. Aprofitant la proximitat tracten molt amb productes de la província. Cal destacar la vedella de Girona. Les fruites i verdures del Maresme i  Girona. L’embutit de La Garrotxa i Osona, les Butifarres de Llambilles…

Micologia.

Entre la gent de Tossa i els voltants (Llagostera, Sant Feliú…) hi ha una especial vocació per la micologia. A la tardor els agrada agafar el cistell i anar a buscar bolets. A Tossa es troben molt tipus de bolets però cal destacar entre ells l’Ou de Reig o Amanita del César. Això també ho han aprofitat aquests Artístes dels fogons de Tossa. És un delit els plats que arriven a cuinar. Remarcar que a Tossa hi ha un Restaurant amb “Estrella Michelin”

Jornades gastonòmiques a Tossa

La cocina de Tossa: El Cimitomba, Albóndigas de Calamar, Mar y Montaña, Sepia con guisantes, Brandada de Bacalao

 

torrada

Torrada amb escalibada i anxoves

La cocina de Tossa:

Un de los puntos fuertes de nuestra villa es la larga tradición culinaria. Casi siempre las recetas de cocina sólo pasan de generación en generación. Las Albóndigas con calamares rellenos, el cimitomba, el Mar y Montaña, el Estofado de pintarroja, La sepia con guisantes, la Brandada, etc. Son los platos más preciados de la cocina tossense y se han universalizado.

El Cim i tomba:

Pa sucat

Pa amb Tomata
Pan con tomate

En la cocina de Tossa el más reconocido de todos, no por ser el mejor ni mucho menos (esto va a gustos y según recetas), es el cimitomba. Tiene origen en las antiguas barcas de los pescadores: Los pescadores salían “en mar” y no volvían hasta tarde. Entonces llevaban a bordo una cazuela, un hornillo, agua, una cebolla, unas patatas, ajos y aceite de oliva. A la hora de comer cortaban las patatas en rodajas. Ponían la cebolla. Unos dientes de ajo. Todo bien mezclado y lo ponían a hervir. Mientras se aprovechaban los peces que no se podían vender que sacaban de la red, los limpiaban, y los añadían a la cazuela. Una vez estaba todo cocido se hacía un “all i oli” y se reducía con el jugo, ya estaba listo para comer.

Productos de proximidad.

Butifarra

Butifarra amb mongetes

Actualmente en Tossa hay unas jornadas gastonómicas donde hacen un homenaje a la cocina del bacalao, los fideos a la cazuela y la del Cimitomba. Durante unos días se promociona unos restaurantes (que quieran participar). El plato principal se basa en el tema que se propone, Bacalao, fideos o cim i  tomba.

La cocina tradicional Catalana también es tratada especialmente para estos restaurantes de la villa. Aprovechando la proximidad tratan mucho con productos de la provincia. Cabe destacar la ternera de Girona. Las frutas y verduras del Maresme y Girona. El embutido de La Garrotxa y Osona, las butifarras de Llambilles …

Micología.

Fiseus

Fideus a la cassola

Entre la gente de Tossa y los alrededores (Llagostera, San Feliu …) hay una especial vocación por la micología. En otoño les gusta tomar el cesto y ir a buscar setas. En Tossa se encuentran muy tipo de setas pero cabe destacar entre ellos el Huevo de Reig o Amanita del César. Esto también lo han aprovechado estos artistas de los fogones de Tossa. Es un deleite los platos que llegan a cocinar. Remarcar que en Tossa hay un Restaurante con “Estrella Michelin”

Jornadas gastonòmiques en Tossa